SLEVA -5% S KÓDEM JARO24 NA VEŠKERÝ KOUPELNOVÝ NÁBYTEK

Koupelna v japonském stylu

V čem spočívá japonský styl? Zjistěte, jak si zařídit koupelnu podle tohoto módního designérského umění a zda zvolit vanu, nebo podlahovou sprchovou vaničku.

Skandinávský minimalismus je již mnoho let na vrcholu trendů v interiérovém designu. Co ho ale trochu zpestřit a doplnit japonskou láskou k přírodě? Tato neobvyklá fúze má své jméno: japandi. Tento stále populárnější trend můžete využít i ve své koupelně. 
Koupelna v japonském stylu
 

Japandi styl

Klid, strohost, útulnost a harmonie - tak by se dal ve zkratce popsat japonský styl.

Proč se japonský styl stal populárním?

Kdy se tato estetika zrodila? Je považována za novinku, ačkoli někteří odborníci její vznik kladou do doby kolem roku 1850. před 150 lety. Tehdy se upevnily dánsko-japonské vztahy a do země třešňových květů začali jezdit evropští umělci a architekti, aby si rozšířili obzory. Styl japandi kombinuje skandinávský trend lásky k pohodlí a funkčnosti s japonskou askezí, zdrženlivostí a oddaností přírodě. Převládají jednoduché tvary a nedostatek ozdob, což má do místnosti vnést energii "zenu". Japandi miluje přírodní materiály, a to i ty s viditelnými vadami (vlivem stylu wabi-sabi, který odhaluje nedokonalosti). Interiéry zařízené v japonském stylu jsou harmonické a vyvážené a nenajdete v nich výrazné nebo výstřední akcenty. Dekorativní čistota, kterou tento trend vyjadřuje, dobře funguje i v koupelnách. Při volbě tohoto stylu však musíte mít na paměti, že každý prvek musí dokonale zapadat do celku: včetně volně stojících van nebo sprchových vaniček.

Japonská koupelna: minimalismus a příroda

Koupelna zařízená v japonském stylu je teplá, prostorná a funkční. Nejsou v ní žádné drobnosti ani okázalé dekorace. Každý kus nábytku plní konkrétní účel a je ozdoben rostlinami. Minimalismus platí i pro barevné schéma: převládají základní barvy, jako je béžová, hnědá, bílá a šedá. Interiéry zařízené v japonském stylu jsou harmonické a vyvážené a nenajdete v nich výrazné nebo výstřední akcenty. Dekorativní čistota, kterou tento trend vyjadřuje, dobře funguje i v koupelnách. Při volbě tohoto stylu však musíte mít na paměti, že každý prvek musí dokonale zapadat do celku.

Koupelna v japonském stylu
Koupelna v japonském stylu

Prvky Japandi stylu

Koupelna v japonském stylu
Dekor dřeva
Koupelna v japonském stylu
Imitace kamene
Koupelna v japonském stylu
Rostliny
Koupelna v japonském stylu
Volně stojící vana
Koupelna v japonském stylu
Jednoduchost

Vhodný nábytek do koupelny v japonském stylu

Nejlepší je volit přírodní surové materiály, jako je dřevo a kámen (nebo jejich imitace). Mimořádně důležitým prvkem je také kování, které by mělo být lineární.  Důležité je, aby design koupelnového nábytku byl racionální a tvar co nejjednodušší. Převládají základní barvy, jako je béžová, hnědá, bílá a šedá.

Volně stojící vany

Vana v koupelně Japandi má pečovat nejen o čistotu těla, ale i mysli. Relaxace v koupelně zařízené v minimalistickém stylu Vám pomůže získat rovnováhu. Dlouhý koupelový rituál, který je vyvrcholením náročného dne, je pro Japonce oblíbeným okamžikem. Volně stojící vany jsou také luxusním interiérovým doplňkem, díky němuž koupelna působí nesmírně sofistikovaně.

Jak by měla vana vypadat?

Volně stojící model s oválným nebo mandlovým tvarem bude fungovat dokonale. A sněhově bílá barva bude univerzální: taková vana se hodí k různým stylům, nejen k Japandi stylu, takže ji po rekonstrukci nemusíte vyměňovat. Důležitý je také materiál, ze kterého je vyrobena. Trvanlivý akrylát odolný proti poškození umožní její používání po mnoho let.

Sprchové vaničky

Kdo není příznivcem volně stojících van nebo van obecně, si raději může vybrat sprchovou vaničku, kterou lze krásně doplnit sprchovým koutem či Walk In. Minimalistickou koupelnu Japandi skvěle doplní také sprchová vanička, protože je plochá, a tím opticky zvětšuje interiér. Její výhodou je také moderní vzhled a tvarová jednoduchost, které dokonale ladí se skandinávsko-japonským designem. 

 

Veronika ve spolupráci s kočkou AploMačkou
Aplomo

mceclip0